woensdag 29 juni 2011

Nog even onze Sint Jan...



Gelukkig was het mooi weer zondag. De kinderen waren de hele dag lekker buiten. Laat in de middag heeft manlief een vuur gemaakt in de vuurkorf. Toen hebben we bij het vuur dikkerdjes (kleine, dikke pannenkoekjes) met blauwe bessen gegeten. Mmmmm! Dat was een beetje traditie geworden toen we met de Vrije school Kennemerland Sint Jan vierde. Dan nam ik voor de pick-nick een berg van die dikkerdjes mee. Met volle buiken hebben we de Zevensprong gedaan om ons vuurtje heen. Tegen de tijd dat de kinders naar bed moesten stonk alles van de rook... ach wat een romantiek!

vrijdag 24 juni 2011

Sint Jan...

We hebben nog geen Sint Jan gevierd. Ik hoop dat het zondag aardig weer is. Dan gaan we picknicken in de tuin. Met een vuurtje erbij natuurlijk!












Ik ben wel bezig met de jaartafel in de sfeer van Sint Jan. Ik heb twee popjes af. Maar het plan is ongeveer 6 popjes rondom een vuurtje. Hoogstwaarschijnlijk komen de andere 4 popjes volgend jaar pas. Want inmiddels heb ik weer kriebels voor andere dingen. Ik ben erg van de hak op de tak...

Sint Jan: handgebarenspelletje

Foto 1
Rechte stokjes
(Wijsvingers om en om op elkaar tikken Foto 1)
Rechte takjes
(Wijsvingers om en om op elkaar tikken Foto 1)
Rechte stokjes in elkaar
(Alle vingers in elkaar laten grijpen Foto 2)
Zo maak ik mijn vuurtje klaar
(Vingers zo op en neer bewegen)
Rits, rats... een vlam erin gedaan
Foto 2
(Doen alsof je een lucifer aansteekt Foto 3)
Nu kan mijn vuurtje branden gaan
(Vlammen voor je uitbeelden)
De vlammetjes gaan hoog
(Vlammen voor je uitbeelden, hoog)
De vlammetjes gaan wijd
(Vlammen voor je uitbeelden, breed)
Zo wordt ik met warmte verblijd
(Handen kruisen op de borst)
Foto 3

dinsdag 21 juni 2011

Een nieuw knuffelpopje



Dit keer heb ik eens een zakje op het jurkje gemaakt.

vrijdag 17 juni 2011

Nog een juffendag...



Deze keer heeft de klas van Pijke juffendag. Dan worden de verjaardagen van alle kleuterjuffen tegelijk gevierd. Onze klassenouder vroeg of we een zelfgeknutselde bloem wilden meenemen... Ik dacht meteen aan vilten. Pijke had niet zo'n zin om te helpen, Anne wel... We hebben wat verschillende bloemen uitgeprobeerd. Pijke heeft voor zijn juf de bloem van Anne uitgekozen, de paarse met het rood door het hart.

maandag 13 juni 2011

Pinksteren...


Ik doe mijn uiterste best om de jaarfeesten thuis gestalte te geven.
Ik merk dat ik dat lastiger vind nu de kinderen niet meer op de Vrije School zitten en ikzelf ook niet meer werk als kleuterjuffie. Door school zaten we voorheen veel meer in de stroom. De liedjes, verhalen en spellletjes slopen vanzelf het huis binnen. Ik moet dat nu bewuster "tevoorschijn toveren".
Een grote hulp daarbij is het boek dat ik hier al eerder noemde "Schipper mag ik overvaren?" van Juul van der Stok. Ik vind het een heel fijn boek. Er staat veel achtergrondinformatie in, maar ook manieren om thuis een mooie invulling te geven aan de jaarfeesten.
Voor Pinksteren hebben we om de beurt een kaarsje aangestoken (vanuit de grote kaars in het midden) voor iemand die we iets goeds toewenste. We hebben het verhaal van Jorinde en Joringel gelezen. En we hebben natuurlijk alle liedjes gezongen en spelletjes gespeeld.
Anne was vorig jaar het een na oudste meisje, dus net geen Pinksterbruidje. Ik had voor haar een sluiertje gemaakt en voor Pijke had ik een hoedje versierd. En ze kregen natuurlijk allebei hun Duifjesbellenstok.
Bij onze "lekkerstijd" hadden we onze eigengebakken/versierde vlindercake.
Het was erg gezellig!

zaterdag 11 juni 2011

Nog meer duifjes...



Op school maakten we altijd bellenstokken voor Pinksteren met bloemen van zijdevloei. Ik heb voor Anne en Pijke nu eens een bellenstok gemaakt met een duifje van vilt.

donderdag 9 juni 2011

Uitstapje naar een andere discipline...



Afgelopen zondag hadden we een workshop van de schilder Rob de Reus. Ik vond het heerlijk om te doen. Ik moest mezelf bedwingen om niet meteen maandag allerlei schilderspullen te gaan kopen. Ik neem al zoveel plaats in met mijn lapjes en wolletjes!

zondag 5 juni 2011

Nicolaas Nachtwacht


Dag lieve kinderen,

Ik ben Nicolaas Nachtwacht. Ik slaap overdag maar ’s nachts houd ik de wacht. Ik zorg ervoor dat kinderen  genoeg slapen. Daarvoor let ik goed op of de kinderen op tijd hun pyama aan doen, een plasje doen, hun handjes wassen en hun tandjes poetsen. Als dat allemaal snel gebeurt dan is er tijd over. Dan kan pappa of mamma een verhaaltje voorlezen. En kunnen de kinderen mij iets vertellen over de dag. Want daar weet ik natuurlijk niets van dan slaap ik altijd. En als laatste hoop ik dat we samen nog een mooi liedje kunnen zingen want daar slapen kinderen zooooooo fijn van!
Vanavond kom ik eens bij jullie kijken hoe het gaat!

Kaboutergroetjes van
Nicolaas Nachtwacht

donderdag 2 juni 2011

Een gelukkige mamma...

Woensdagmiddag:
Ik dacht: "We gaan vlindertjes prikken om een mobile mee te maken". Het was mooi weer. Ik had buiten alles klaar staan. We wilden net beginnen. Ting dong! Een monteur van de gasservice. "Jongens ga nog maar even spelen, want ik moet die meneer even uitleggen wat er mis is."
Het decor van Pijke



Het clowntje van Anne


De kinderen waren druk aan het prikken en in gesprek over het tafelspel dat ze met hun werkjes zouden gaan opvoeren.
Ik glom van trots!!!!!
Ik ging rustig een vlindertje prikken en ook die kreeg een rol in het verhaaltje.

Na een minuut of vijf kom ik weer buiten:
Toen de kinderen klaar waren met prikken ging Anne het verhaaltje schrijven:


Hier wordt ik zooooo gelukkig van...!!!!!!!!