vrijdag 8 april 2011

Een wortelkindje maken

Het is een beetje laat, maar misschien is het leuk voor volgend voorjaar: Mijn wortelkindje waarmee ik bij KoffieMAX was. Ik hoop dat jullie er nog iets aan hebben!

Foto 1: Dit materiaal heb je nodig om een wortelkindje te maken. Hierbij heb je nog naaigaren en afbindgaren nodig.


Foto 2: Neem een stukje buisverband van 1,5cm breed en 10cm lengte. Rijg de bovenkant dicht en keer het buisje. Vul het stevig op met wol tot een bolletje met een omtrek van 6cm. Steek de draden door het hoofd weg en knip ze af.

Foto 3: Bind om het midden van het bolletje een draad . Bepaal de voorkant van het hoofd en zorg dat de knoop aan de achterkant van het hoofd zit.. Steek de draden door het hoofd weg en knip ze af.

Foto 4: Hecht aan de achterkant dubbel naaigaren vast. Steek  door het hoofd naar voren tot net onder de ooglijn. Steek dan opzij en sla 8 keer de draad om de naald. Trek de naald door de lusjes heen en steek weer naar het achterhoofd. Hecht af, steek door het hoofd weg en knip de draadjes af.

Foto 5: Trek een lapje tricot (8x5cm) in de lengte om het hoofdje, speld het af. Naai op de breedte van de speld een buisje met een nekje erin. Zorg dat er ongeveer een halve cm. boven het hoofd uitsteekt. Keer het buisje en trek het over het hoofdje. Bind het nekje af.

Foto 6: Sla de tricot op het hoofd op vier punten naar binnen en knip de overgebleven puntjes af. Naai de gleufjes die zijn ontstaan dicht met de “jij en ik”steek. Steek de nekdraadjes door het hoofd weg en knip ze af.

Foto 7: Knip de tricot die onder het hoofd uit komt links en rechts in tot de nek. Lijm aan een pijpenrager van 8cm  aan beide kanten een kraaltje van 6mm. Rijg in een klein vierkantje tricot een rondje dat  om het kraaltje past en zet het vast. Knip het overgebleven tricot wat dunner.

Foto 8: Omwikkel de pijpenrager met sprookjeswol. Doe de armen tussen de tricot van het hoofd en naai de tricot om de armen vast. Naai een zakje van flanel. Laat daarbij 1cm aan de bovenkant open. Vul het zakje met wol. Sla de losse flapjes om de armen. Rijg de voorste flap met de achterste flap om het nekje en zet vast. Duw daarbij de resterende stof naar binnen. Naai de mouwtjes rondom aan de armen vast. Naai wat gekleurde wol op het hoofd vast. Brei een lapje van 24 steken en 15 rijen. Vouw het dubbel, naai de achterkant dicht. Haak een touwtje van 16cm en rijg dat door de onderkant van het mutsje. Naai het mutsje vast op het hoofdje. Teken met aquarelpotlood de oogjes en een mondje. Kleur de wangetjes met een rood bijenwasblokje.


13 opmerkingen:

 1. Oh this is wonderful many thanks for sharing, though I am no sewer, I might give this a go, cheers Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja leuk dat je het hier ook neergezet hebt. Een heel lief resultaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb je gezien bij Koffie Max maar leuk dat je het hier ook nog plaatst.
  Groet Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een duidelijke uitleg en wat een lieve wortelkindertjes zijn het geworden !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hey Severine!
  Remember me??? Wat stoer dat je op tv was, ik heb het helaas gemist... Mooi popje, vooral dat mutsje vind ik errug leuk!
  groeten
  Marieke Zoutendijk (voorheen Masselink)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. lief!! ik moet de seizoenstafel op school aanvullen dus ik ga aan de slag met jouw uitleg!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een snoezig popje! Ondanks dat de hobby bij mij op een laag pitje staat, raak ik hierdoor toch weer heel enthousiast! Dank je wel!
  Liefs, Barbara

  BeantwoordenVerwijderen
 8. dit is zo zoet. ik heb het gezien via internet, jouw stukje bij koffiemax. dit is helemaal duidelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. O heerlijk!!! Mijn zoontje gaat sinds kort naar school en is helemaal dol op de wortelkindjes. Ik ga er ook proberen te maken. Heel erg bedankt voor de prachtige uitleg!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. I have wondered for so long how to make the cheeks rosy. A wax block?! I never would have guessed. These are beautiful. I hope you don't mind that I linked back here to you for my favorite Easter egg filler crafts at Passengers on a Little Spaceship. Thank you so much for the tutorial!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oh, die sind so schön.
  Ich habe meine gefilzt.
  Aber die gefallen mir sehr.
  Vielen Dank für deine Anleitung.

  Liebe Grüße
  Nula

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo,
  can you tell me materials that you used for the arms in english? thank you sooo very much,i love loveee your blog :)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hi! love them so much! Any chance for working translater pls...

  BeantwoordenVerwijderen

Ik vind het leuk als je hier reageert!