vrijdag 25 november 2011

De kerstgroep...

De kerstgroep is klaar! Ik heb hem vanmiddag weggebracht naar de kleuterklas waar alle figuren hopelijk jarenlang worden bekeken door lieve kleuteroogjes.








maandag 21 november 2011

Antroposofie op t.v.

Ik kende het programma niet, maar kreeg deze link weer van iemand anders. In dit programma neemt Karin de Groot een kijkje in de antroposofische wereld. Heb je het ook nog niet gezien? Bekijk het hier! Leuk dat de antroposofie op deze manier eens onder de aandacht wordt gebracht. Ik vond het wel jammer dat de Vrije school niet aan bod kwam.

zondag 20 november 2011

Goed verhaal over creativiteit

Ik kreeg van iemand deze link toegestuurd. Als je even tijd hebt bekijk het dan. Het is een goed verhaal over hoe tegenwoordig de creativiteit wordt gesmoord door onze onderwijsystemen.

vrijdag 18 november 2011

Hard werken...



De kinderen hebben zo hun best gedaan woensdag... maar mijn plan bleek te ambitieus! De Pietjes kwamen niet op tijd af! Daar gaan we nog iets op vinden...

Het tafelspelletje was een zeer welkome rustpauze.


 We hadden ook nog een jarige. Dit was zijn cadeautje:





dinsdag 15 november 2011

Die boompjes...

...zijn heel makkelijk te maken. Zoek een paar mooie takjes die een "boomvorm" hebben. Knip wat ronde kartonnetjes uit. Prik van onder een punaise door het karton en prik die door de stof van je jaartafel heen in je takje en klaar is je boom! Deze staan klaar voor de kinderen die morgen komen.


De moeder van Liesje...


Vorig jaar wilde ik het tafelspel "Liesje en de muisjes" van Hennie de Gans-Wiggermans spelen voor de kinderen. Maar het was een drukke tijd en ik kreeg het dus niet op tijd voor elkaar. Liesje had geen moeder. Nu is het wel gelukt! De moeder van Liesje is af en alles ligt verder klaar. Morgen op het cursusmiddagje zal ik "Liesje en de muisjes" spelen.

maandag 14 november 2011

Sint is er weer!

En dus de Pietjes ook. Woensdag ga ik met de kinderen Pietenvingerpopjes vilten. Dat wordt hard werken want voor elk onderdeel vilten we een lapje! De kinderen maken er een, maar voor mezelf heb ik er twee gemaakt en nog een zak erbij.

donderdag 10 november 2011

Sint Maarten

Ik vond in mijn juffenmappen bij het tabje Sint Maarten een oud vodje met daarop een poppenkastverhaal voor Sint Maarten. Geen idee van wie het is, maar ik vind het een leuk verhaal:
Jan Klaassen moet dit jaar alleen op pad want Katrijntje ligt ziek in bed. Op zijn tocht bedenkt hij om het bosvrouwtje op te zoeken om onder andere een drankje voor Katrijn te vragen. Maar het begint zo te waaien dat Jan zijn lichtje uitwaait. Dan vind Jan het helemaal niet leuk meer in het bos. Gelukkig komt een dwergje hem te hulp. Die weet goed de weg. Zo komt Jan toch nog bij het bosvrouwtje en krijgt hij een drankje voor Katrijn.
Om dit verhaal te kunnen spelen had ik een dwergje nodig! De rest van de poppen heb ik wel. Aan het werk dus...

Dit is hem geworden. Hij heeft takken gezocht die de wind van de bomen had geblazen. Het is helaas wel een beetje een contrast met de plastic poppenkastpoppen die ik verder heb. Maar ook die zullen op termijn vast wel eens vervangen gaan worden.
Vanavond speel ik het verhaal en morgen gaan langs de deuren! Veel plezier allemaal!


vrijdag 4 november 2011

Op naar Sint Maarten...

Ik wilde al lange tijd deze lantarentjes vouwen. In het boekje "Advent" van De Vereniging voor Vrije Opvoedkunst vond ik de beschrijving. Ik aan de slag.....maar ik had geen idee wat er stond. Ik begreep er niks van. Dus ging ik op zoek. Lang leve You Tube! Hier kan je zien hoe je ze maakt. En zo zijn die van mij geworden: